Kategorie
Aktualności Blog

10 sekretów, jak znormalizować cholesterol bez leków




Statystyki od lat wskazują, że choroby układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną zgonów wśród populacji. Dziś przedstawiamy Wam 10 wskazówek, jak obniżyć cholesterol naturalnie w organizmie, chroniąc się tym samym przed rozwojem miażdżycy i różnymi chorobami serca. Wiadomo, że obniżenie poziomu cholesterolu znacznie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a odpowiednia dieta na obniżenie cholesterolu jest kluczem do kontrolowania poziomów HDL i LDL. Eksperci twierdzą, że taki reżim może być zarówno skuteczny w walce z chorobami układu krążenia, jak i bardzo apetyczny. Jeśli spróbujesz codziennie jeść więcej niżej wymienionych produktów i zastosujesz się do pozostałych porad, prawdopodobnie osiągniesz dość nieoczekiwany sukces w kontrolowaniu poziomu cholesterolu bez konieczności uciekania się do lek na cholesterol.

1. Płatki owsiane co obniża cholesterol

Są bogate w beta-glukan, rozpuszczalny błonnik, który działa jak gąbka do wchłaniania cholesterolu. Aby je doprawić, do porcji płatków owsianych można dodać cynamon lub suszone owoce. Otręby owsiane są skoncentrowanym źródłem beta-glukanu i można je łatwo dodawać do domowego chleba, ciast i innych makaronów. Dzienne spożycie: 3 gramy beta-glukanu znajdujące się w pół miski płatków owsianych lub otrębów.

2. Migdały

Migdały zawierają dwa silne antyoksydanty – witaminę E i flawonoidy, które chronią cholesterol LDL przed utlenianiem poprzedzającym powstawanie blaszek miażdżycowych. Aby uzyskać maksymalną ilość przeciwutleniaczy, jedz migdały w całości, ponieważ ich skórki są bogate we flawonoidy. Dobrym sposobem na jego spożycie jest wymieszanie garści migdałów z jogurtem lub rozprowadzenie dwóch łyżek masła migdałowego na kromce chleba. Dzienne spożycie: około 30 gramów prażonych niesolonych migdałów




3. Siemię lniane

Siemię lniane zawiera lignany i błonnik rozpuszczalny, które blokują produkcję LDL i poprawiają zdolność organizmu do wydalania cholesterolu. Zaleca się spożywanie siemienia lnianego w formie zmielonej, gdyż tylko w takiej formie organizm może w pełni przyswoić składniki odżywcze. Z powodzeniem można go łączyć z poranną porcją płatków owsianych. Dzienne spożycie: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

4. Czosnek

Posiada właściwość hamowania produkcji cholesterolu przez wątrobę. Tradycyjna kuchnia polska oferuje szeroki wachlarz możliwości przygotowania dania z czosnkiem – najbardziej podstawowym jest dodawanie go do różnych zup, sosów i sałatek. Nawet tłuczone ziemniaki nabiorą bardziej apetycznego i zdrowego wyglądu, jeśli dodasz do nich pieczony czosnek. Dzienne spożycie: 2-3 ząbki




5. Żywność zawierająca fitosterole

Fitosterole to tłuszcze zawarte w produktach takich jak orzechy, różnego rodzaju nasiona, a także w olejach roślinnych. Zaburzają wchłanianie cholesterolu poprzez blokowanie komórek jelitowych. Nawet dieta wegetariańska nie dostarcza wystarczającej ilości steroli roślinnych. Dlatego, aby zwiększyć ich spożycie, spożywaj produkty spożywcze, do których dodatkowo dodaje się fitosterole – margarynę, sery warzywne, czekoladki, herbatniki, musli itp. Jednak te pokarmy czasami zawierają również duże ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans, których należy unikać. Dzienne spożycie: 2-3 gramy fitosteroli podzielone na dwie dawki

6. Jabłka

Jabłka, szczególnie ich skórka, są bogate w polifenole – silne antyoksydanty, które chronią przed powstawaniem płytki nazębnej. Przygotuj je tak, jak lubisz najbardziej, ale pozostaw skórę – dla maksymalnych korzyści. Dzienne spożycie: co najmniej jedno jabłko dziennie

7. Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe zawierają specyficzny rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który fermentuje w okrężnicy. Tam żywią się nim pożyteczne bakterie, tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są transportowane do wątroby i hamują produkcję cholesterolu LDL. Dzienne spożycie: pół szklanki dziennie roślin strączkowych (fasola, groch lub soczewica)




8. Soja

Soja zawiera fitoestrogeny – składniki żywności, które zwiększają liczbę i skuteczność receptorów cholesterolu LDL. Poprawia to zdolność wątroby do usuwania cholesterolu z krwi. Oto kilka dobrych pomysłów na włączenie soi do swojej diety: • używać do gotowania mąki sojowej, • wymieszaj garść prażonych ziaren soi z suszonymi owocami. Dzienne spożycie: 20-25 gram

Dieta na cholesterol nie jest jedyną możliwą obroną przed cholesterolem. W związku z tym:




9. Przyjmuj błonnik jako suplement diety

Błonnik blokuje cholesterol przed wnikaniem do komórek. Ponadto niektóre włókna wiążą się z cząsteczkami cholesterolu, dzięki czemu jest on wydajniej usuwany z organizmu. Na przykład amerykański Narodowy Program Edukacji Cholesterolowej zaleca, aby ludzie spożywali od 10 do 25 gramów rozpuszczalnego błonnika dziennie, ale większość ludzi nie przyjmuje więcej niż 4 gramy dziennie. Jeśli przyjmujesz błonnik w formie suplementów diety, najlepiej rozłożyć dawkę na dwa posiłki w ciągu dnia, ponieważ przeciążenie organizmu błonnikiem może wywołać łagodne skutki uboczne, takie jak gazy, zaparcia czy biegunka.

10. Uprawiaj sport a cholesterol

Ćwiczenia zwiększają przepływ krwi w tętnicach i zmniejszają ryzyko zapalenia i zakrzepów krwi. Nie musisz ćwiczyć zbyt intensywnie – wystarczy nawet spacer przez około 30 minut dziennie.

Teraz już wiesz jak o siebie zadbać, warto jednak sprawdzi zrobić badanie cholesterolu oraz jakie posiadasz normy cholesterol czy też cholesterol całkowity. Pokaże Ci to jakie są proporcje zły cholesterol do dobry cholesterol.

Zapraszam również na mój kanał YouTube z bajkami i grami dla dzieci : JustBaby Nursery Rhymes

Zapraszam również na moje śmieszne filmiki, które zrobią Ci dzień: śmieszne filmiki




Dodaj komentarz