Kategorie
Aktualności Blog

Chia – Cudowne nasiona. 10 korzyści z nasion Chia




Chia – mała jagoda skrywająca super moc! Jeszcze kilka lat temu ta żywność nie była tak znanym produktem na naszym rynku. Ale chociaż większość świata wciąż nie jest zaznajomiona z jego właściwościami odżywczymi, stanowi ona 24% produkcji rolnej Argentyny i 4% światowej produkcji zboża. Po odkryciu jej właściwości odżywczych – związanych na przykład z niższym ryzykiem zawału serca i chorób serca – powszechnie doceniono nadzwyczajne korzyści zdrowotne maleńkich brązowo-białych nasion i zawartych w nich tłuszczów.

Przedstawimy 10 z wielu przydatnych właściwości, zapewniających lekkie i zdrowe życie!

1. Chia dla pięknej skóry i anti-aging

Naukowcy z Meksyku wykazali, że nasiona są najbogadszym źródłem przeciwutleniaczy, jakie kiedykolwiek znaleziono. Antyoksydanty stymulują regenerację skóry i zapobiegają dalszym uszkodzeniom. Zażywanie nasion chia może skrócić zmiany przyzębia w skórze spowodowane stanem zapalnym i zgrubieniem wolnych rodników.

2. Poprawia funkcję żołądka

Bogata zawartość błonnika w nasionach pomaga ludziom czuć się dobrze i być sytym, ponieważ wchłaniają znaczną ilość wody i pozostają w żołądku zaraz po spożyciu. To może wyjaśniać, dlaczego badania kliniczne wykazały, że chia hamuje apetyt, co może prowadzić do utraty wagi.




3. Chia dla zdrowia serca

Nasiona chia pochłaniają cholesterol i obniżają ciśnienie krwi, co czyni je niezwykle przydatnymi do spożycia dla zdrowia organizmu.

4. Zwiększa energię

Chia górują nad innymi nasionami białkowymi, ponieważ zawierają aż 91 ze 100 aminokwasów. Dzięki temu są idealnym źródłem energii dla kulturystów, sportowców oraz wegetarian.




5. Poprawia jakość kości

Chia zawiera tak bardzo potrzebny wapń, który ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia kości i pomaga zachować ich zdrowie i siłę. Pomaga w metabolizmie wapnia, magnezu, manganu i fosforu dla zdrowego wzrostu kości i mięśni.

6. Nasiona w dietach odchudzających

Ziarna zawierają mnóstwo błonnika. Jest to główny powód, dla którego spożywanie ziaren chia polecane są każdemu, kto stara się budować mięśnie, spalić tłuszcz i zrównoważyć poziom cukru we krwi. Jedną z cech, które sprawiają, że ziarna są wyjątkowe, jest to, że mogą uzyskać w wodzie nawet 10-krotność swojej wagi. Dzięki temu przedłużają nawodnienie i poprawiają wchłanianie składników odżywczych z elektrolitów. To również spowalnia trawienie i pomaga poczuć się lżej.

7. Chia w walce z rakiem piersi i szyjki macicy

Naukowcy ustalili, że nasiona chia powodują śmierć komórek rakowych bez szkody dla zdrowych komórek. Mimo to należy przeprowadzić więcej badań pod tym kątem.




8. Zdrowie zębów

Ponieważ nasiona chia są bogate w wapń, fosfor, witaminę A i cynk, nic dziwnego, że wspierają zdrowe zęby!

9. Nasiona chia podczas ciąży

Te maleńkie nasiona mają tak wiele zalet, że przyszłe matki powinny rozważyć włączenie ich do swojej diety. Są zdrowym źródłem białka, które sprzyja rozwojowi komórek płodu oraz narządów również mózgu dziecka. Nasiona są zdrowym źródłem białka, które jest niezwykle ważnym składnikiem odżywczym podczas ciąży – sprzyja rozwojowi narządów (w tym mózgu) i komórek płodu. Ponadto, białko może pomóc w utrzymaniu sytości podczas ciąży. Ziarna chia są łatwe do włączenia w codzienne życie i są korzystna nie tylko dla zdrowia matki, ale także dla rozwoju dziecka.




10. Zmniejsza ból stawów

Kwasy tłuszczowe omega-3 w nasionach chia działają przeciwzapalnie, co jest idealne na ból stawów. Wojownicy Azteków używali tego zboża na przykład do leczenia kontuzji kolan.

Zapraszam również na mój kanał YouTube z bajkami i grami dla dzieci : JustBaby Nursery Rhymes

Zapraszam również na moje śmieszne filmiki, które zrobią Ci dzień: śmieszne filmiki




Dodaj komentarz