Kategorie
Aktualności Blog

Orzechy włoskie 10 interesujących faktów na ich temat




Orzechy włoskie są doskonałym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy, białka i witamin. Zawiera również potas, fosfor, magnez, cynk, mangan i jod. To nie przypadek, że te orzechy nazywane są pożywieniem, a ich korzyści zdrowotnych jest naprawdę wiele. Orzech włoski jest również surowcem leczniczym, w zielarstwie wykorzystuje się jego: liście, łupiny, korę i owoce.

Właściwości orzechy włoskie

Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, oraz przeciwbiegunkowe i przeciwkrwotoczne mają liście i zielone łupiny. W stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, oraz do przemywania i okładów przy oparzeniach, trądziku, liszajach stosowany jest odwar. Natomiast zielone orzechy niszczą pasożyty w układzie pokarmowym.

Pieczone lub surowe, w cieście, sałatce – orzechy włoskie powinny znaleźć się na każdym stole.




Oto 10 interesujących faktów na ich temat.

  1. Są znane od wieków ze swoich właściwości. Zwalczają nieświeży oddech, pomagają leczyć rany i skutecznie zwalczają stany zapalne, polecane są w diecie przeciwmiażdżycowej.
  2. Drzewa orzechowe zaczynają owocować 4-6 lat po posadzeniu. Mają dobre zbiory przez 100 lat.
  3. Zawierają kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 i pomagają utrzymać pamięć i funkcje poznawcze mózgu.
  4. Regularne spożywanie orzechów włoskich sprawia, że skóra wygląda młodziej i jędrniej. Wynika to z przeciwutleniaczy i witaminy E zawartych w orzechach włoskich.
  5. Orzechy włoskie dobrze przechowywać osobno, ponieważ bardzo łatwo wchłaniają zapachy.
  6. W XVIII wieku te pyszne orzechy gotowano, głównie do przyprawiania sałatek.
  7. W języku greckim słowo oznaczające orzech włoski oznacza „głowę”, ponieważ kształtem przypomina ludzki mózg.
  8. Orzechy włoskie pomagają poprawić jakość nasienia, w związku z tym jedna garść dziennie jest niezwykle przydatna dla witalności plemników.
  9. Regulują poziom cholesterolu we krwi i są bardzo przydatne dla układu sercowo-naczyniowego.
  10. Oprócz wszystkich korzyści zdrowotnych, pomagają również kontrolować wagę. Zawartość błonnika, białka i tłuszczu w orzechach włoskich daje nam uczucie sytości na dłużej.

Chociaż właściwości zdrowotne są nie do przecenienia, to orzechy włoskie są po prostu smaczne. Warto je włączyć do swojej diety i warto zrobić z nich (niedojrzałych) chociażby nalewkę na lepsze trawienie i problemy jelitowe.

Zapraszam również na mój kanał z bajkami i śpiewankami dla dzieci: JustBaby Nursery Rhymes







Dodaj komentarz