Kategorie
Blog

Wino do obiadu – jak wybrać odpowiedni trunek?




Dobre wino do obiadu podkreśli smak potraw, ale jak je wybrać? Sprawdziłem dla Was zasady łączenia wina i jedzenia.

Białe wino do obiadu

Chardonnay – pasuje głównie do białego mięsa.

Pinot Grigio – wytrawne wino, które idealnie komponuje się z zielonymi warzywami.




Mostaco – podawaj je z serami lub owocami morza.

Słodkie białe wino sprawdza się natomiast do pikantnych oraz słodkich przystawek.




Czerwone wino

Pinot Noir – to czerwone wino pasuje do łososia, kurczaka oraz wieprzowiny o łagodnym smaku.

Merlot – wino odpowiednie do wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny oraz kurczaka.

Cabernet – idealne wino do steków!




Syrah – wino polecane np. do żeberek wieprzowych.

Różowe wino

Wino różowe jest chyba najbardziej wszechstronne. Doskonale smakuje m.in. z serem brie lub szynką prosciutto, a także z łososiem lub malinami połączonymi z czekoladą.




Musujące wino do obiadu?

Wino musujące to dobry pomysł na aperitif, gdyż pobudza apetyt gości. Organizując przyjęcie kup Prresecco lub szampana.

Pasuje on do:
kawioru,
łososia,
serów,
wędlin,
maślanego popcornu,
tart,
naleśników,
deserów z miodem i masłem,
ryb.

Dobre wino do obiadu – zasady

Podczas obiadu lub kolacji z gośćmi otwórz 2 lub 3 różne butelki i w związku z tym pozwól im dokonać wyboru.

Jeśli Twój gość przyniósł wino otwórz je razem z innymi.

Białe wino podawaj schłodzone.

Czerwone wino serwuj w temperaturze pokojowej.

Wino nalewaj do 1/3 kieliszka.

Planujecie już wizytę w sklepie z winami, mam nadzieję że już wiecie jakie wybrać wino? Ja zdecydowanie podam dziś wino do obiadu!

Chcesz się odstresować, w związku z tym odwiedź mój kanał YouTube gdzie znajdziesz śmiesznymi filmikami : 7Fun

Lub po prosu sprawdzaj tu: złota7




Dodaj komentarz