Kategorie
Aktualności Blog Filmy

7 mało znanych faktów o fast food ‚ach, które warto znać.




Zastanawiał was kiedyś kształt wieczka kubków w restauracjach typu Fast Food? Dlaczego łyżeczka z lodów McFlurry ma taki kształt? Czy jedzenie w Fast foodach jest świeże ? Dlaczego loga restauracji Fast Food są podobne ? Lub czy jedzenie w Fast Foodach może być zdrowe ???

W dzisiejszym artykule zapraszam was do poznania siedmiu mało znanych faktów o Fast Foodach!

Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) – rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki. Do największych sieci barów szybkiej obsługi, które sprzedają żywność „fast food” należą: McDonald’s (ponad 30 tysięcy barów na całym świecie), Burger King, KFC, Subway i Taco Bell. Aby poprawić wizerunek barów szybkiej obsługi w Polsce, prowadzone są kampanie marketingowe, które promują nazywanie barów szybkiej obsługi „restauracjami”.




Jeśli nie masz czasu przeczytać całego artykułu,

zapraszam na video-relacje w pigułce.

SPODOBAŁO SIĘ ?!?

7. Wypustki i otwory w kubkach.

Zastanawiał was kiedyś kształt wieczka kubków z napojami w różnych sieciach? Ich nietypowy wygląd ma jednak swoje wytłumaczenie! Otóż w zależności od zawartości kubka, pracownik wciska odpowiednią wypustkę a kasjer wie, jaki napój jest w środku i nie musi nawet tam zaglądać. Sprytne, prawda? Dla nas to i dobrze, bo nikt nie zagląda nam w kubki, a do tego mamy pewność, że trafi do nas właśnie to co zamówiliśmy. Zauważyliście również małą dziurkę w przykrywce kubka od kawy ?

Tak ?! To bardzo dobrze, już wam wyjaśniam do czego służy. Pokrywka na kawie to izolacja, ma za zadanie utrzymać ciepło waszej kawusi, co się jednak z tym wiąże w środku gromadzi się gorąca para, a to znowu mogło by spowodować nadtopienie się przykrywki. Pomijając zdrowotne aspekty takiej sytuacji kawa na pewno nie smakowała by już tak dobrze. Otwór ten ma też również drugie zadanie, przez niego otóż dostaje się odrobina chłodniejszego powietrza, co zapobiega powstawaniu pęcherzyków i kawa nie bulgocze , a zawartość kubka trafia do naszego gardła zamiast na przykład na spodnie czy ręce, chociaż z tym to u mnie akurat różnie bywa.




 

                        

 

6. Kubki styropianowe.

Kubki styropianowe w których podawane są napoje, takie jak między innymi kawa czy herbata są znacznie tańsze, ale i także bardziej niebezpieczne – zarówno dla zdrowia jak i środowiska. Ich atutem są zapewne właściwości termiczne, są odporniejsze na wysokie temperatury ale skład chemiczny pozostawia wiele do życzenia. Kubki ze styropianu rozkładają się znacznie dłużej w środowisku niż te wykonane z papieru. Dlatego jak planujecie plenerową imprezę – pokuście się o jednorazową zastawę z papieru! A jeśli już musicie ich używać, postarajcie się je wykorzystać ponownie, świetnym pomysłem będzie na przykład zostawienie ich dla dzieci, opakowania styropianowe mogą posłużyć do wycinania przeróżnych kształtów, następnie malowanie ich z naszymi pociechami na ulubiony kolor i tworzenia bardzo ciekawych prac plastycznych będzie świetną zabawą. Bądźmy eko, nic nas to nie kosztuje.

 

                       

 

5. Łyżeczka McFlurry.

Przyglądaliście się łyżeczką dodawanym do zestawom McFlurry? Zauważyliście, że mają dość nietypowy, kwadratowy kształt? Wytłumaczenie tego jest bardzo proste! Otóż, maszyny, które mieszają nasz lodowy deser, mają końcówki właśnie w tym kształcie! Dlatego postanowiono zastosować takie łyżeczki, by idealnie pasowały do zestawu. Dodatkowo dzięki temu że kształt uchwytu jest kwadratowy, łyżeczka nie łamie się a pusta przestrzeń w środku izoluję ją od zimna , co również ma wpływ na jej trwałość, podczas mieszania w maszynie przygotowującej nasz ulubiony deser !

 

                     

 

4. Zimne napoje.

Coca cola jest często tańsza niż herbata! Spowodowane jest to reakcją naszego organizmu, po zimnym i słodkim napoju chce nam się bardziej jeść. Dzieje się tak ponieważ gazowane napoje słodzone słodzikami dostarczają twojemu organizmowi dwie sprzeczne informacje słodki smak daje strzał węglowodanów, tymczasem słodziki są kalorii pozbawione, wiec mózg w takiej sytuacji szybko rozpoznaje próbę oszustwa i domaga się prawdziwej energii ze zdwojoną siłą. A im głodniejszy klient tym większy zarobek w kasie. I tutaj dobrze działa psychologia sprzedaży. Skoro cola jest tańsza niż herbata, a do tego lepiej smakuje do burgera, to czemu nie wziąć właśnie jej?




 

                        

 

3. Kolejki.

Stanie w kolejkach? Nie ma chyba takiej osoby, która to lubi! Jednakże w Fast Foodach sytuacja może być odwrotna, im większa kolejka tym większy znak, że jedzenie, które dostaniemy będzie świeższe . Przyczyna jest prosta, wszystko jest przygotowywane na bieżąco. Od teraz przechodząc obok fast foodów wybierajcie te, gdzie są największe kolejki. Chwila stania ale większa pewność, że jedzenie będzie świeższe!

 

                         

 

2. Zdrowe sałatki.

Zdrowe jedzenie w fast foodach? Może i owszem ale nie do końca! Sosy, które podawane są do rozmaitych sałatek mają olbrzymią ilość kalorii. Wiem, wiem wyglądają tak niewinnie i wydają się niezbędnym elementem. No bo jak zjeść sałatkę bez sosu ! Ale właśnie przez taki dodatek możemy się zrównać ilością kalorii z Panem siedzącym obok i wcinającym hamburgera. Taki sos potrafi mieć od 100 do 200 kcal. Zawsze można zamawiać samą sałatkę, a sosy przywozić swoje! Głodnym się nie będzie a i w talii nie przybędzie!




 

                        

 

1. Kolorystyka.

Zastanawialiście się kiedyś nad logami Fast Foodów? Zauważyliście, że dominującymi kolorami jest żółty i czerwony? Według psychologii marketingowej, to idealne połączenie barw, które wzmaga wasz apetyt! Spójrzcie chociażby na te przykłady… KFC, Burger King czy inne loga. Dominującym kolorem jest czerwień z innymi ewentualnymi dodatkami. Teraz już wiecie czemu w brzuszku często burczy, gdy przechodzicie obok jakiegoś Fast Fooda. Kolorystyka ta ma też jedną dobra cechę w tym aspekcie , a mianowicie pobudza procesy trawienne organizmu, więc dobrze działa również na tych, którzy lubią sobie obficie zjeść. Drobny tip: jeśli akurat jesteście w trakcie remontu a macie parę kilogramów do zbicia, spróbujcie pomalować kuchnie w odcieniach przeciwnych do pomarańczowego, czyli niebieski. Jest to generalnie barwa wyciszająca. Uspokaja, sprawia, że mija pobudzenie, a przy okazji spada uczucie łaknienia.

 

                        

 

A czy wy znacie jakieś inne ciekawostki albo newsy o Fast Food ‚ach? Jeżeli tak to piszcie w komentarzach!

Piszcie w komentarzach !

Odwiedzajcie mój kanał YouTube

Zaglądajcie na Facebook (organizuję konkursy 😀 )

I odliczajcie razem ze mną! 7 faktów, ciekawostek, głupot lub niezwykłych informacji, które raz cię rozbawią, innym razem zadziwią. Ale na pewno nie będą nudne ! Siedem !




2 odpowiedzi na “7 mało znanych faktów o fast food ‚ach, które warto znać.”

Dodaj komentarz